Zonneovens in Mali (2008)

Met een bedrag van € 2865,- , 5% van de winst van onze windmolens in 2008, werd in april 2009 een tweedaagse trainingsbijeenkomst voor 40 gehandicapte vrouwen in het stadje Koulikoro in Mali georganiseerd.

Via de stichting KoZon leren vrouwen in de droge tropen in Afrika geïntegreerd koken.Dit is een andere manier van koken; niet meer op een ineffectief houtvuur, maar op een houtkachel in combinatie met een zonneoven (CooKit) en een hooimand. De Cookit is een kartonnen doos beplakt met aluminiumfolie, waarin een zwarte pan in een plastic zak wordt geplaatst. In de zon is een gerecht in een paar uur gaar. Koken met de zon: gratis en voor niets!

De voordelen zijn duidelijk: voor het milieu minder houtkap (en daarmee woestijnvorming) en voor de vrouwen geen tijdverlies door urenlang hout sprokkelen, waardoor ze tijd krijgen om activiteiten te ontplooien of te werken. Voor gehandicapte vrouwen komt daar nog bij dat ze minder kans hebben zich aan vuur te branden en dat ze een bijdrage kunnen leveren aan het gezinsleven en zelfs aan het gezins-inkomen door gekookte/gebakken producten te verkopen op de markt.

De training werd gegeven door vertegenwoordigsters van de Vereniging van Vrouwelijke Ingenieurs in Mali in samenwerking met de Vereniging voor Gehandicapte Vrouwen en met financiële steun van de stichting KoZon, (in dit geval van Meerwind). De verwachting is dat de techniek van het zonnekoken helpt de sociale en economische integratie van vrouwen met een handicap te bevorderen.

Tijdens de training maakten de vrouwen een tomatensaus met vlees in de CooKit en brachten rijst aan de kook in grote pannen op de houtkachel en lieten dit vervolgens gaar worden in een hooimand. Tijdens het garen werd uitgelegd hoe de CooKit op te zetten en t.o.v. de zon te plaatsen, weer op te vouwen en te onderhouden. Ook werd getoond hoe allerlei andere gerechten kunnen worden bereid in de CooKit, zoals eieren, pinda’s, zoete aardappelen, kippen, vis, stroop en thee.

Aan het eind van de training kregen de deelneemsters twee CooKits en beloofden ze er thuis mee te gaan werken. Kozon heeft toegezegd na een jaar na te gaan of de vrouwen de Cookit ook echt gebruiken.


Derde Wereld Projecten

↑ Top