Zonne-energie project in Botopasi, Suriname (2018)

In het dorp Botopasi, aan de Boven-Surinamerivier, wil men voor de school energie gaan opwekken met zonnepanelen. Dan kan de vervuilende en lawaaierige dorpsgenerator uit, die soms wekenlang stilstaat door gebrek aan brandstof. De overheid stelt daar helaas tegenwoordig te weinig geld voor beschikbaar.
Het poject is ingediend door het Zeister Zendingsgenootschap (ZZg). Bij de ontwikkeling van de school is ook het Eco resort Sutikamia betrokken (www.sutikamia.com). In de missie van het bedrijf is opgenomen dat zij de leefomstandigheden van de bewoners van Botopasi willen verbeteren.
De duurzame stroom is vooralsnog bestemd voor licht, airco, ventilator en computers, in de bibliotheek, twee klaslokalen en het schoolkantoor. Daarmee komt ook gebruik van moderne media door de leerlingen dichterbij, maar die stap moet met de Stichting Onderwijs van de EBGS gezet worden.
Samen met de Coöperatieve Windenergievereniging Meerwind in de Haarlemmermeer financiert het ZZg de panelen. Het Sutikamia Eco Resort in Botopasi draagt bij in natura en arbeid.
Van de benodigde € 10.000 is € 5.000 door Meerwind bijgedragen.

 

 

Stand van zaken, zomer 2018

De realisatie van het project is zeer voorspoedig verlopen en op 28 juli kon de zonne installatie feestelijk aan de school worden overgedragen:
“Het was een ware happening zaterdag en zondag in Botopasi op de EBG school. Zaterdagavond werd om 21.00 uur de dorpsgenerator uitgeschakeld om vervolgens te kunnen aanschouwen dat het zonne-energiesysteem van de school het overnam. Terwijl het in het hele dorp donker was, was er op de school volop licht!!

Het schoolhoofd heeft samen met de leerkrachten mooie plannen nu de school overdag en 's avonds electriciteit heeft. Onder andere wil zij ervoor zorgen dat er computers komen en dat de kinderen na de zomervakantie computerles krijgen. Inmiddels zijn er 4 computers geschonken. Het project is afgerond en nu gaan we ervoor zorgen dat de zonne-energie ingezet wordt ten behoeve van het onderwijs voor de kinderen.

Derde Wereld Projecten

↑ Top