Windenergie loont!
Woensdag 20 november reikte de Coöperatieve Windenergievereniging Meerwind voor de vierde keer op rij de jaarlijkse duurzaamheidsprijzen uit. Voor het project Wind in de Rug kunnen plannen van lokale organisaties en verenigingen, die willen investeren in energiebesparing, plaatsen van zonnepanelen, vergroenen van de omgeving etc., worden ingediend via de website van Meerwind. Jaarlijks wordt een bedrag van € 10.000 beschikbaar gesteld, maar in de praktijk wordt er een veelvoud hiervan aangevraagd. Het bestuur van Meerwind moet de inzendingen dus beoordelen en een keuze maken.
Voor 2019 zijn de prijswinnaars:

groepsfoto met alle prijswinnaars

  • Stichting Zilveresdoorn voor het creëren van een duurzame biologische moestuin, De tuin wordt een ontmoetingsplek voor de buurt. Het gels wordt besteed aan ondersteuning bij de werkzaamheden van  onze vrijwilligers. Het wordt een project vóór en dóór de buurt!
  • De Energiebank Haarlemmermeer voor de aanschaf van kleine radiatorventilatoren, Bij de energiebank helpen energiecoaches om het energiegebruik van mensen met krappe portemonnee te helpen verlagen. Veel winst valt te behalen met de ‘speedcomfort’, een soort ventilator die je op een cv-radiator plaatst. Door de luchtverplaatsing kan tot 30% worden bespaard op gasgebruik.
  • De Molen van Sloten voor het verplaatsen van een dynamo naar de begane grond voor energieopwekking en onderwijs doeleinden,
  • Stichting Jeugdland voor aanschaf van led verlichting om o.a. vandalisme tegen te gaan, Meerdere malen in het verleden probeerden vandalen in te breken om geld te bemachtigen. Wij willen vandalisme graag voorkomen. Dit kan door vandalisten goed zichtbaar maken. Hiervoor willen we led verlichting aanschaffen met bewegingssensor.
  • Museum De Cruquius voor een bijdrage in de verduurzaming van de stoommachine. De dagelijkse demonstraties met de stoommachine vereisen nogal wat energie en daarom is een plan ontwikkeld om deze kosten te verlagen door toepassing van frequentie-regelaars. Dit, gecombineerd net nieuwe elektromotoren, zal tientallen procenten stroomverbruik besparen.
De Cruquius Energiebank
  Stichting de Esdoorn

Molen van Sloten

Eerder gehonoreerde projecten:

 

↑ Top