Als u van Den Haag, rijdend over de A4, onze polder binnenkomt ziet u aan de rechterkant een rijtje grote windmolens, lekker langzaam draaiend in ons vlakke land. Na het knooppunt met de A44 zag u aan de linkerkant een klein molentje, die met driftige wiekenslag elektriciteit stond op te wekken. Dat is de bijna 30 jaar oude Meermin, een molen van lokale windenergievereniging Meerwind. De Meermin stond op grond van Rijkswaterstaat en die heeft de pacht niet verlengd, dus de Meermin moest verdwijnen. Voorzitter Lex Mooiweer van Meerwind is daar droef over. Het is toch jammer dat we in deze tijd van energietransitie een windmolen moeten verwijderen en stoppen met de productie van elektriciteit. Geen grote hoeveelheid, maar deze molen is zeer betrouwbaar en zou misschien nog 10 tot 15 jaar mee kunnen.
Je kan zo’n molen op simpele wijze laten verdwijnen door in de basis explosieven aan te brengen en hem dan met een druk op de knop op te blazen, net zoals vroeger hoge schoorstenen. Nou zegt Neeltje van Haaren-van den Broek, PR coördinator van Meerwind, lachend, zo gaan we het echt niet doen. Drie molenaars van Meerwind en de technici van Iver, het bedrijf dat oude molens afbreekt om ze elders weer op te bouwen, zijn al ruim een jaar bezig om de afbraak zo goed mogelijk te laten plaats vinden. 5 juli startte de afbraak en werden de zendfaciliteiten van T-Mobile en KPN verwijderd. Op 10 juli werd de elektriciteitskabel spanningsvrij gemaakt door Alliander. Zaterdag 15 juli was de grote dag waarop de molen in onderdelen van zijn voet werd gehesen. De onderdelen werden diezelfde dag nog naar Hoek van Holland gereden. Daar wachtte de boot naar de nieuwe eigenaar in Schotland.
Vanaf 17 juli zal de betonnen voet van de molen gesloopt worden en de kabels verwijderd. Eind juli is de plaats waar de Meermin stond, leeg.