De Open Winddag werd alweer voor de vierde maal geïnitieerd vanuit de NWEA en blijkt een steeds groter succes te worden.
Meerwind had dit jaar weer De Pionier opengesteld voor geinteresseerden, en dat lijken er ieder jaar meer te worden.

Circa 130 mensen namen een kijkje, waaronder ook opvallend veel kinderen.
Uiteraard kon er onderin de molen, (is toch wel al snel 6 meter hoog), gekeken worden. De molenaars waren aanwezig om de mensen daar de indrukwekkende techniek achter de molen te tonen.
En wat waaide het goed op deze dag midden in juni!
Meermalen werd voor de bezoekers zichtbaar op het controlepaneel dat er zowaar een piek-opbrengst gerealiseerd werd onder hun eigen ogen. Dat dit bij een windkracht 6 a 7 al gebeurt was voor velen wel een verrassing.

Naast dat de catering en opbouw van de stand weer keurig verzorgd waren door onze technische commissie, waren er rondom op de molen vragen geplakt voor een 'prikkelende' kennisquiz!

Zowel voor volwassenen als kinderen waren 10 vragen bedacht die toch wel aanzetten tot nadenken en discussie.
Hoe zit dat nou eigenlijk met die duurzame stroom? En waarom sta ik daarvoor eigenlijk onder een windmolen? Jemig, levert hij zoveel op?
Tientallen mensen hebben met het antwoordformulier en pen in de hand het rondje gelopen, en ook de oh zo belangrijke open 'slotvraag' ingevuld.
Meer hierover in een later nieuwsbericht. Op dit moment zijn wij druk doende alle formulieren te controleren, waarbij de winnaars in de volwassenen- en kindercategorie uiteraard een leuke toepasselijke prijs van ons zullen ontvangen!

Vol interesse kwamen mensen alle informatie tot zich nemen, waarbij wij ook een aantal nieuwe leden voor onze vereniging hebben mogen verwelkomen. Het blijkt dat er toch nog een hoop misverstanden leven omtrend windenergie, maar dat je met simpele cijfers en de boodschap over de opwarming van de gehele aarde door het verbranden van fossiele brandstoffen, gelukkig steeds meer mensen het belang van onze molens in kan laten zien.

Wat is er dan leuker als er dan ineens plots geruisloos een BMW i3 aan komt rijden en prachtig pontificaal naast de molen parkeert! Iemand die beseft dat er toch heel snel een omslag gaat plaatsvinden van fossiel vervoer naar duurzame opwekking van schone kilometers.

Het blijkt echter keer op keer weer: kinderen snappen veel beter dat de wind gratis is,... en je molentje voor niets in beweging zet.
 

 

 




 

↑ Top