Februari 2022 memorabele maand

Meteorologisch was februari 2022 een merkwaardige maand. Drie weken lang grauw en relatief warm, met weinig wind en dan als een duveltje uit een doosje: whammmm!  - drie zware stormen binnen een week. Schepen in nood, bomen omgewaaid, auto's verpletterd, dakpannen eraf, zonnepanelen het weiland in, dat soort gruwelweer. Onze technische commissie was de hele week paraat met het monitoren van de gebeurtenissen: hoe houden onze molens het?

De grafiek geeft de gemeten windsnelheden weer op 17 t/m 20 februari: 40 m/sec op 18 februari (Beaufort 12). Meest gevaarlijk bij 40 m/sec zijn de windvlagen.

De windmolenaar rapporteert op 18 februari j.l. onze Facebookpagina:

  Ochtend: voorlopig leveren we vol vermogen en we zien nu al uitschieters met een kracht van 10 voorbij komen (gemiddeld windkracht 8 )
Benieuwd of de storm onze molens uit de wind zal laten draaien (vanaf windkracht 11 treedt er automatisch een beveiliging in werking)
  Update 15.06u: gemiddelde windkracht 9 met uitschieters naar 12 zorgen voor terugregelen van het vermogen om schade te voorkomen, alles verloopt automatisch gelukkig.
   voor de techniek liefhebbers... een wind van meer dan 30m/s zorgt voor terugschakeling van het vermogen, dit vanwege de veiligheid.
  Update 15.25u: de polderjongen is uit de wind gezet door de harde wind en levert op dit moment geen vermogen meer
  Update 15.35u: automatisch herinschakeling en de polderjongen levert weer vermogen
  Update 16.25u: ondanks uitschieters met kracht 12 en af en toe uitschakelende molens draaien onze beide turbines en leveren hun energie aan het net.
  Update 17.30u: de piek lijkt achter ons te liggen en we draaien weer volle bak

 

En inderdaad: afgelopen februari werd ruwweg tweemaal zo veel stroom geproduceerd als in een gemiddelde februarimaand. Dankzij die stormen op een rij bevindt de productie van onze drie molens zich nu al op 29% van de gemiddelde jaarproductie. Vorig jaar (een 'rampjaar' door de storing bij Pionier) was op 1 maart pas 17% van de jaarproductie gerealiseerd. Een absoluut topjaar was overigens 2020 met 34% gerealiseerd aan het eind van februari.

↑ Top