Grote kans dat Eneco hierdoor niet meer in publieke handen blijft (de 53 gemeenten, die nu aandeelhouder zijn). Maar dat een hedge fund alles opkoopt, vervolgens gaat voor winstmaximalisatie nadat eerst het bedrijf met een flinke portie schulden is opgezadeld. Hiermee komt de strategie van Eneco – actief de transitie naar duurzame energie bevorderen – onder grote druk.


Recent is Enecoöperatie opgericht door Greencrowd, Rescoop en OM (Coöperatief energieleveringsbedrijf van burger energie coöperaties Duurzame Energie Unie). Dit als poging om Eneco in handen van duurzame investeerders te houden,  zodat het in publieke handen blijft. Een eerste actie om gemeenteraden van het nut te overtuigen Eneco te behouden, heeft al opgeleverd dat ruim 25% van de aandelen bij gemeenten blijft.  Andere gemeenten moeten nog besluiten en een aantal wil ervan af. Die aandelen willen de initiatiefnemers met Enecoöperatie overnemen.


Wat is Enecoöperatie?  


Enecooperatie wil het energiebedrijf Eneco dichter bij de burgers van Nederland brengen. De aandelen die zijn immers indirect in handen van die burgers. Eneco moet van, voor en door die burgers worden. Gemeenten die daarin geloven vragen zij om met Enecoöperatie samen te werken. Gemeenten die dat niet willen vragen zij om haar aandelen aan hen te verkopen om die via Enecoöperatie in directe democratische handen van de burgers te geven.
Op de website www.enecooperatie.nl vindt u meer informatie over dit initiatief. U kunt lid worden van de coöperatie. Het lidmaatschap kost € 15,-.


Kent u anderen voor wie dit initiatief interessant zou zijn, geef de naam van deze site door, zodat zij ook meer te weten komen over Enecoöperatie.

↑ Top