Zo’n 150 mensen, waaronder vele Meerwinders, verzamelden zich zaterdagmiddag 31 oktober 2015 bij Proeflokaal Limburg voor de opening van de nieuwe windturbine bij Neer. Een gezamenlijk project van de coöperaties Zuidenwind, De Windvogel en Meerwind. De Windvogel en Meerwind zijn elk voor 25% aandeelhouder en hun leden hebben samen € 500.000 startkapitaal ter beschikking gesteld.

Wethouder Piet Verlinden en voorzitter Siward Zomer van Zuidenwind verrichtten de officiële opening. De wethouder sprak zijn waardering en bewondering uit voor dit burgerinitiatief en de wijze waarop de nabij gelegen bewoners bij het project zijn betrokken. Op initiatief van de windcoöperaties worden zij thans aangesloten op het glasvezelnetwerk. Zo delen de lokale bewoners mee in de opbrengst van deze windturbine. Tot groot genoegen van de bewoners die hiervoor publiekelijk hun waardering uitspraken.

Meerwind-voorzitter Bert van Noord overhandigde een cadeautje van Haarlemmermeerse bodem; drie gelijke kruikjes, als drie coöperaties, met geestverruimend vocht dat in de Hoofdvaartkerk te Hoofddorp gedestilleerd is.
Een bijzondere locatie, zo meldde hij, omdat daar onze voormalig penningmeester (van Zuidenwind én Meerwind) Gerard Jansen zijn inspiratie opdeed om zich in te zetten voor “De Heelheid van de Schepping”. Gerard is helaas op 17 juni 2015 overleden.

Zuidenwind gaat intensief samen werken met een drietal lokale energiebedrijven. Zij hebben hiervoor RESCoop Limburg opgericht. Daarmee wordt invulling gegeven aan het duurzaamheidsprincipe dat lokaal verbruikte energie, lokaal wordt opgewekt.

Na een feestelijk buffet vertrekt het gezelschap, getooid met lampionnen en met kaarsverlichting langs de wandelroute, naar de windturbine. Prachtige feeën wuiven hen uit en het publiek volgt in het donker de trommelaars en trompetters van de schutterijvereniging Sint Sebastianus uit Neer.

Bij de molen wordt de naam onthuld en krijgen de bezoekers de gelegenheid 'de Coöperwiek' van binnen te bezichtigen, terwijl de drie 46 meter lange wieken op 98 meter hoogte hun nuttige werk verrichten: wind oogsten en daar nuttige kW’s van maken.

De happening wordt met een gezellige borrel afgesloten.
Meerwind en De Windvogel zijn trots op deze prachtige en broederlijke samenwerking met Zuidenwind.

Limburg is weer een stukje duurzamer geworden!

 

↑ Top