Op 15 april 2015 organiseerde Meerwind aansluitend op de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering een openbare informatieavond, waarbij een aantal sprekers over aansprekende duurzaamheidsonderwerpen hun verhaal deden.

De avond werd afgetrapt door het Kaj Munk College uit Hoofddorp.
Leerlingen van het zogenaamde Technasium hebben als studieopdracht diverse aspecten van windenergie en windmolens onderzocht en voorzien van verfrissende en niet alledaagse aanpassingen.
Oplossingen werden gezocht voor diverse 'open doelen' die in de samenleving heersen aangaande windmolens.
De vermeende vogelsterfte door windmolens, (die door een latere groep overigens correct werd neergezet als 'verwaarloosbaar'), werd opgelost door het plaatsen van draadkooien rond de turbinebladen, waarbij onderzocht was dat de opbrengst van de molens daardoor niet verminderd werd.
Een mooie invalshoek aangaande de horizonvervuiling werd gegeven door de groep die met het idee kwam de acceptatie van molens te vergroten door sociale functies fysiek bijeen te brengen bij de molen.
Maak een café aan de voet! Begin er moestuinen!
Trek mensen fysiek naar de molens toe!
Een mooie verfrissende gedachte van wijze leerlingen die beseffen dat fossiele brandstoffen in hun leven uitgeput zullen raken.

Meerwind streeft ernaar ieder jaar een scholenproject te doen in de regio. In samenwerking met het NMCX worden opdrachten gegeven aan middelbare scholen, waarbij leerlingen vooral zelf hun gedachten en mening kunnen vormen aangaande duurzaamheid en schone energieopwekking.



Tweede spreker was Matthew Doe, die vanuit de TU-delft liet zien waar Kite-power toe in staat is.
De brute trekkracht van een vlieger kennen wij allemaal, maar vanuit de presentatie door Matthew Doe kwam naar voren dat er op dit vlak concrete onderzoeksprojecten lopen met een enorme potentie.
Meer dan 50 grote onderzoeksteams onderzoeken en testen kite-power wereldwijd momenteel.

De basis voor het onderzoeksteam vanuit de TU-Delft is gelegd door de helaas veel te vroeg overleden Wubbo Ockels.
Een man die met zijn eigen ogen vanaf een grote afstand eens heeft kunnen kijken naar onze aarde, en onmiddellijk besefte dat het in universele termen toch wel een kwetsbaar bolletje is.
Een visionair die vervolgens alles op alles heeft gezet om onze wereld leefbaar te houden voor de vele generaties na ons.




En wie kun je meer wensen als spreker dan Marjan Minnesma?
Een dag tevoren zat zij nog uren in de rechtzaal voor de hoorzitting aangaande de 'klimaatzaak'.


Een presentatie die uiteraard inhaakte op de internationaal breed uitgemeten klimaatzaak tegen de Nederlandse overheid, maar die ook haarfijn statistieken weergaf over laadpalen, CO2-niveaus, energieneutrale huizen, etc.
Statistieken die aangeven hoe fout de sceptici in het verleden zaten aangaande duurzame ontwikkelingen,... en hoe fout deze nog steeds blijken te zitten.
Alom verkrijgbare informatie, die door Urgenda op een verbazingwekkend ontnuchterende manier gevisualiseerd worden.
Het publiek luisterde met open mond naar de feiten die door Marjan Minnesma naar voren werden gebracht.
Meerwind is blij en zeker ook best wel trots op het feit dat een zo vooraanstaand boegbeeld in de duurzaamheidsbeweging haar steun betuigt aan onze doelstellingen.


 

↑ Top