28 September 2013 kreeg de ingebruikname van twee nieuwe turbines een officieel karakter tijdens een feestelijk programma. Het programma ‘Dit zijn wij: Meerwind geeft je nog meer energie' werd gepresenteerd voor circa 300 leden en genodigden.

Er werd een film gedraaid over de bouw van de molens. De molen, die werd vervangen, hield de naam van de vorige molen, dat is "De Polderjongen". De naam van de tweede, splinternieuwe molen werd onthuld:

De Pionier

Aan de burgers van Weteringbrug werd als participanten in de opbrengst van de molens een symbolische cheque van 1000 euro overhandigd. De aanwezige jeugd maakte een tekening van de windmolen(s). Ook brachten zij een bezoek aan De Pionier waarbij een uitleg van de werking gegeven werd. Natuur en Milieu Centrum Haarlemmermeer maakte in opdracht van Meerwind een lesopdracht. Leerlingen van Herbert Vissers College te Nieuw-Vennep zullen deze opdracht uitvoeren. De voorzitter Bert van Noord dankte allen die zich in hadden gezet, waarbij zijn dank met name uitging naar de leden, die dit project financieel mogelijk hebben gemaakt. klik hier voor de foto's.


Persbericht

Feestelijke ingebruikstelling van nieuwe windturbines van Meerwind

Ruim 250 leden van Meerwind en bij de bouw betrokken aannemers en leveranciers ontmoetten elkaar afgelopen zaterdag(28-9) op het feest in restaurant Tussen Kaag & Braassem in Nieuwe Wetering dat georganiseerd werd ter gelegenheid van de ingebruikname van de twee nieuwe windturbines die Windenergievereniging Meerwind langs de A4 heeft laten bouwen. De nieuwe windturbine aan de Weteringweg 139 werd feestelijk in gebruik genomen en kreeg ook een nieuwe naam:De Pionier.

Ook voor de bewoners van Weteringbrug, docenten en leerlingen van het Herbert Vissers College uit Nieuw-Vennep en de jeugdige windmolenliefhebbers was het een bijzondere happening.

Na een lange periode van procedures, onenigheid met projectontwikkelaars, zelfs procedure’s bij de Raad van Staten konden de leden van Meerwind in april 2012 hun bestuur opdracht geven om twee nieuwe windturbines langs de A4 te bouwen ter hoogte van de afslag A44. In januari 2013 werd officieel de eerste paal geslagen, die er nog niet was t.g.v. de langdurige vorst, maar in mei van dit jaar werden in twee weken tijd de twee windturbines geïnstalleerd en in juni in bedrijf gesteld en getest.

Zaterdagmiddag, 28 september, werden de windturbines onder grote belangstelling officieel in bedrijf gesteld.

Het feest werd muzikaal opgeluisterd door het trio bestaande uit Ien van Duijnhoven, zangeres en gastvrouw deze middag, de dichter Arthur Lava en de accordeonist Samir Swaab. Het Haarlemmermeerse koor Morrend Volk vertolkte op geamuseerde wijze hun prikkelende liederen.

In een kort filmpje werden de aanwezigen meegevoerd langs de 6 jaren van ploeteren, tegenwerking en rechtszaken om vervolgens de nieuwe turbine in beeld te krijgen, feestelijk versiert met een grote rode strik. Roel Slomp, projectleider en bestuurslid technische zaken, mocht dat lint doorknippen en daarmee werden de windturbines officieel in bedrijf gesteld.“Van 475 kW naar 4750 kW luidde het thema”. Tienmaal zoveel groene energie als voor de nieuwbouw. Daarmee kun je jaarlijks 2500 huishoudens van elektriciteit voorzien.

Een nieuwe naam
Meerwind bezat tot een klein jaar geleden twee windturbines; de Meermin en de Polderjongen. De Polderjongen is verkocht en geëmigreerd naar Noord-Ierland. De grote opvolger heeft zijn naam overgenomen maar de tweede nieuwe turbine had een voorlopige werknaam: Turbine 6. Het bestuur van Meerwind had een prijsvraag uitgeschreven om een passende naam te bedenken. Het werd: De Pionier. De jeugdige feestbezoekers mochten een bijzonder ritje naar de nieuwe windturbine maken in de elektrische auto’s van netbeheerder Liander. Toen ze zeker wisten dat die er echt stond en ook werkte wilden ze graag de nieuwe naam presenteren. Het werd even puzzelen voor de zaal de kinderen in de juiste volgorde had gedirigeerd DE PIONIER.

Volgens het juryrapport geeft ‘Pionier’ niet alleen een naam aan de nieuwe turbine maar staat ook voor de rol die Meerwind in de samenleving wil spelen: Vasthoudend, stimulerend en gelovend in een maakbare duurzame wereld. De winnaar van deze naam, Roel Slomp, ontving felicitaties en een grote foto van de nieuwe turbines in het fraaie polderlandschap, van de voorzitter van Meerwind.


Jonge Meerwinders maken de nieuwe naam van windturbine bekend.

Roel en Mieke Slomp nemen prijs in ontvangst.

Ook aandacht voor de lasten

Coby van der Lip van de dorpsvereniging van Weteringbrug ontving een cheque van € 1000,- uit handen van de penningmeester Gerard Jansen. “Een voorlopig bedrag voor 2013”aldus de penningmeester: ”eind van het jaar zien we of het wat meer kan worden want ik moet even afwachten hoeveel energie de molens eind dit jaar hebben opgewekt”. De dorpsvereniging zal vanaf 2014, jaarlijks, een nog groter bedrag van Meerwind ontvangen en mogen dat naar eigen inzicht ter bevordering van de dorpsgemeenschap gebruiken.

“Veel bewoners van de Haarlemmermeer zijn blij als er lokaal groene CO2 vrije elektriciteit wordt opgewekt”, zegt Bert van Noord, voorzitter van Meerwind: “Maar je zult zo’n windturbine maar in je achtertuin krijgen, dan wordt het toch iets minder leuk”

Om dit leed wat te verzachten krijgen de bewoners van Weteringbrug, de dorpsvereniging, jaarlijks een bedrag van enkele duizenden euro´s van Meerwind. Het precieze bedrag hangt af van wat de turbine aan elektriciteit oplevert. Dus hoe harder het waait hoe meer de Weteringbruggers krijgen.

Coby van der Lip reageerde nuchter: “Ik wist al dat we wat zouden krijgen.”

Voorlopige cheque van € 1000 wordt aangeboden aan de dorpsvereniging Weteringbrug

Vlnr: gastvrouw Ien van Duijnhoven, penningmeester Gerard Jansen en Coby van der Lip met echtgenoot.

Leerlingen Herbert Vissers College gaan Meerwind adviseren.

Koen Keulen, docent Maatschappijleer op het Herbert Vissers College, nam namens zijn collega Natuurkunde en de leerlingen van HAVO 4 een koffer met een opdracht in ontvangst.

Wobien Doyer, bestuurslid van Meerwind, verwoorde de opdracht als volgt: “Onderzoek onder welke condities mensen bereid zijn een molen in de buurt (in hun achtertuin) te accepteren”. “Op windturbines, toch duurzame en hele schone energieproducenten, wordt in Nederland vaak gemopperd. Hoe komt dat en wat doen wij als Meerwind verkeerd als wij gaan praten over plaatsing van nieuwe windturbines. We zijn benieuwd naar jullie adviezen”.

Koen Keulen zag het als een uitdaging om antwoorden te vinden op deze vragen. Hij zei er zeker van te zijn dat leerlingen hier enthousiast mee aan de slag gaan omdat er veel aspecten aan zitten. “Natuurkundig, hoe werkt het precies of economisch, wat kost het allemaal, maar ook maatschappelijk gezien, de rol van energie in onze samenleving, welke weerstanden leven er waar komen die vandaan? Leuk om met leerlingen de inwoners daarover te gaan interviewen In ons dorp Nieuw- Vennep maar zeker ook in Weteringbrug waar ze nu tegen die grote molens aankijken” aldus Koen Keulen. Op 11 oktober komen 54 leerlingen bij De Pionier een kijkje nemen.

Meerwind doet dit schoolproject in nauwe samenwerking met het Natuur en Milieueducatie Centrum Haarlemmermeer. Meerwind ondersteunt dit project financieel en het NMCH zorgt voor alle contacten en didactische onderbouwing voor de scholen.


HVC docent Koen Keulen neemt de onderzoeksopdracht van Meerwind in ontvangst.

Vlnr: Wobien Doyer van Meerwind, Arjanne Lagendijk, directeur NMCH, Koen Keulen en gastvrouw Ien van Duijnhoven.

Wethouder Nederstigt trekt boetekleed aan

John Nederstigt, wethouder duurzaamheid, maakt van de gelegenheid gebruik om een uitspraak van hem, die wat ongelukkig in de lokale pers terecht was gekomen, recht te zetten. Uit het persbericht zou je kunnen opmaken dat de twee nieuwe windturbines langs de A4 slechts door inspanning van de gemeente (lees: Het Duurzaam Bedrijf Haarlemmermeer) tot stand zou zijn gekomen. “Onjuist en heel vervelend dat dit zo in het nieuws is gekomen” zei hij tegen de aanwezige leden. Hij prees de prestaties Meerwind en zei er trots op te zijn dat deze nieuwe windturbines binnen de Haarlemmermeer geplaatst waren: “ Het afgelopen jaar kreeg de Haarlemmermeer meer inwoners, meer banen en ondanks deze groei, minder CO2 uitstoot dat is gelukt mede dankzij Meerwind!

Later in de wandelgangen betitelde hij de acties van Meerwind rond de dorpsvereniging en het scholenproject in Nieuw-Vennep als “Geweldig en een schoolvoorbeeld van constructieve burgerparticipatie”

 

↑ Top