“Heb je geen zin meer in Meerwind?” vroeg iemand mij naar aanleiding van de oproep aan leden voor een nieuwe voorzitter. Ik vind Meerwind een fijne vereniging die met woord en daad midden in de verduurzaming van de samenleving staat. Ik voel mij daar thuis.
Twee bestuurstermijnen heb ik leiding mogen geven aan de vereniging. Zes jaar waarin heel veel gebeurd is. Bij mijn aanstelling in 2012 werd besloten om een nieuwe grote windturbine te bouwen op de plek van de Polderjongen. In februari 2017 besloten we om nog een tweede windturbine te bouwen en in augustus van dat jaar draaiden ze al!
De organisatie is aangepast: een commissie Technisch Beheer houdt toezicht op het functioneren en onderhoud van onze turbines. De PR-commissie regelt de website en alle interne en externe communicatie. De ontwikkelingsprojecten buitenland worden door de commissie DEOM beoordeeld en in gang gezet. Verder is Meerwind aandeelhouder geworden van de grote E90-turbine in Neer en participeert in het Megawindpark Flevoland.
In 2016 hebben we ons duurzaamheidsfonds ‘Wind in de Rug’ in het leven geroepen. Een initiatief dat veel waardering oogst bij de burgers in Haarlemmermeer. Meerwind wordt steeds vaker benaderd door andere partijen die met duurzaamheid bezig zijn. We zijn kennelijk een herkenbare duurzame club.


En toch afscheid nemen na 6 jaar? Ja, met gemengde gevoelens. Statutair mag je eeuwig bestuurlid blijven en dat heeft zeker zijn voordelen als het gaat om kennis over het verenigingsverleden. Maar uit de voetbalwereld weten we ook dat als een coach die te lang bij een club blijft hangen het succes afbrokkelt. Slechte coach? Zou kunnen, maar ik denk meer aan inslijten van vaste patronen. Ik denk dat het goed is dat er regelmatig een nieuwe roerganger komt. Dat betekent vaak een nieuwe wind, nieuwe ideeën en nieuw elan.

Meerwind staat voor een belangrijke strategische keuze: Nu Windpark Haarlemmermeer-Zuid niet lijkt door te gaan, consolideren we dan onze bedrijfsvoering met 3 turbines of gaan we opzoek naar andere duurzame uitdagingen? Gaan we bijvoorbeeld zonneweides bouwen bij onze turbines? Gaan we proberen in alle nieuwe windparken van Nederland te participeren of gaan we heel wat anders ondernemen?  Een mooie uitdaging voor een verfrist bestuur. Welke voorzitter zou deze handschoen niet willen opnemen? Meer weten van de rol van voorzitter. Bel of email mij: 06 53881072 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

↑ Top